miercuri, 9 martie 2016

FLUX 4 „STIMULATING CREATIVITY AND INNOVATION IN THE CLASSROOM”

În perioada 29-02.2016-05.03.2016 prof. Adela Maria Tudor și prof. Adriana Felicia Vancea au participat la cursul de formare profesională „STIMULATING CREATIVITY AND INNOVATION IN THE CLASSROOM”, organizat de CREF la Sesimbra , Portugalia. Participanții au avut ocazia să descopere platformele care pot fi utilizate în stimularea creativității elevilor și pentru dezvoltarea spiritului de echipă cât și evaluarea diferențiată a elevilor.

Obiectivele mobilităţii:
v  Dobândirea de competențe în prezentarea creativă și inovativă a lecțiilor;
v  Utilizarea mijloacelor interactive în procesul de predare – învățare- evaluare;
v  Dezvoltarea abilităților de comunicare în echipă.
v  Utilizarea metodelor și mijloacelor moderne în educație;


Fiecare zi de activitate a fost dedicate atât inițierii teoretice cât și activităților practice, potofoliul final al cursanților a cuprins  produsele realizate în cadrul fiecărui atelier de lucru.
Tema principală a fost realizarea unei cărți digitale, aceasta fiind și produsul final al cursului, toate activitățile practice fiind destinate să contribuie la realizarea produsului final.

Principalele activități desfășurate pe parcursul cursului au fost:

v  Prezentarea și aplicarea programelor Moodle, Pic Pick, Wordl, Crosswords, The Claud computing  ( virtual pen, google drive, digital book, gmail);
v  Ce este „ e Beam” și cum se utilizează? Activități practice;
v  Lucru în echipă și analiza diferitelor metode și strategii utilizate la clasă, exerciții practice;
v  Vizită în școala de stat și participarea la diferite lecții, observații în diferite clase, activități practice de utilizare a mijloacelor de dezvoltare a creativității elevilor;
v  Vizită în școala privată-  Colegiul „Monte de Flor” , Clasa creativă- prezentată de prof. Rui Manuel;
v  Vizită în școala „Dom Manuel Martins” , activități practice în „Clasa viitorului”;
v  Alcătuirea unui plan inovativ la clasă, lucru în grup și pregătirea materialelor pentru prezentarea finală.

Competențe dobândite:
v  Pregătire în utilizarea metodelor moderne de predare – învățare – evaluare;
v  Pregătire în utilizarea resurselor digitale  în educație (calculator, tabletă, smartphone, tabla interactivă);
v  Cunoștințe privind implementarea metodelor inovative în lecții;
v  Abilități de dezvoltare a creativității elevilor;
v  Abilități de comunicare în echipă;



Caracterul practic al cursului a oferit participanților posibilitatea de a învăța să utilizeze noi aplicații , să elaboreze material didactice  utile atât  în predare cât și în evaluare. Vizitele de documentare au avut ca scop atât cunoașterea sistemului de învățământ portughez( public și privat)  cât și a culturii și istoriei Portugaliei. Pe parcursul vizitelor în școlile portugheze participanții au avut ocazia să observe modul în care este stimulate creativitatea elevilor prin utilizarea noilor tehnologii, modul în care tablele și mesele interactive sunt utilizate în procesul de predare –învățare, respectiv evaluare. Nu în ultimul rând cursul a adus beneficii în planul dezvoltării personale, utilizarea  unei limbii de circulație internațională, îmbunătățirea competențelor TIC  și munca în echipe mixte, au contribuit la  realizarea unui dialog intercultural deosebit de util tuturor celor implicați.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu